Csizmadia Attila
 
Főoldal Életrajz Kiállításaim Így készült Galéria Kapcsolat

 

 

 



Életrajz



Születtem 1933. július 22-én, Marosvásárhelyen. Tanulmányaimat Marosvásárhelyen végeztem, képzőművészeti oktatásban szintén ott részesültem.

4 évig szobrászatot tanultam az akkori Népi Képzőművészeti Iskolában. Csorvássy István, Izsák Márton, Olariu György jeles művészek tanítványa voltam, a fafaragást Buksa Mózes katonatársamtól, barátomtól tanultam. Szobrászként dolgoztam, állítottam ki. 1958-ban a Bukaresti Országos Tárlaton I. helyezést értem el egy kisméretű, bikát ábrázoló, fa szobrommal.

A 1960-as évek végén Gy. Szabó Béla világhírű fametszőművész bíztatására kezdtem el a fametszés technikáját elsajátítani. A szobrászatot csak mellékesen műveltem.

1976-ban települtem át Magyarországra, ahol grafikusként ismertek meg. Tagja lettem a Népművészeti Stúdiónak is, ahol fafaragó szakkörvezetői jogosítványt szereztem. Grafikáimmal pályázatokat és díjakat nyertem, legutóbb 2000-ben a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal által hirdetett "Millennium 2000" pályázaton a "Nyíregyháza 1808" grafikámmal.

1994-ben Balázs Ferenc díjat kaptam.

Tagja vagyok a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesület Képzőművészeti tagozatának.

2005. január 24-én Nyíregyházáról Szombathelyre költöztünk a fiam és családja közelébe. Vas megyében jelenleg egyedül én foglalkozom csak a fametszés művészetével.

Faanyag hiányában kénytelen vagyok linóba (linóleum) is metszeni, de ha lehet a fát választom. Témáimat inkább a régi épületek, műemlék épületek, a múlt megörökítéséből merítem, de szeretem a szép táj megmetszését is.

Munkáimmal az otthont hoztam, hogy itthon lehessek.

Realista stílusban dolgozom.